כל מה שצריך לדעת על טרקטורים

טרקטור הוא כלי רכב כבד שייעודו משיכה או גרירה של כלים אחרים. נהוג למצוא את כלי הרכב הללו בעיקר בענף החקלאות, והם מתאפיינים ביכולות מגוונות. יש להם יכולת בלימה נפרדת בכל אחד מהגלגלים האחוריים, מה שמאפשר הקטנה של קוטר הסיבוב או לחילופין נעילת דיפרנציאל הנעה לחילוץ ממצבי שקיעה.

תכונה נוספת שלהם היא יחידת הנעה חיצונית, המעבירה כוח מהמנוע אל ציוד חיצוני נגרר, כמו קומביין או מרסס. עוד תכונה שכדאי להזכיר בהקשר של שימוש חקלאי בכלי הרכב הללו היא האפשרות להניף ציוד חיצוני על זרועות אחוריות והידראוליות. מעבר לכך, ישנה יכולת לקבע את מהירות סיבובי המנוע, על מנת לאפשר עיבוד ומהירות אחידים, בשילוב עם ההילוך המתאים לכל עבודה חקלאית.

סוגי כלי רכב חקלאיים

יש להבחין בין טרקטורים לבין מחפרון, דחפור או יעה אופני. בישראל לדוגמא יש שלושה סוגים של כלי רכב חקלאיים, ולכל אחד מהם מאפיינים אחרים:

א. טרקטור מטעים – זהו כלי צר ונמוך, עם 40-100 כ"ס. יש לו יכולת הרמה של אלף קילוגרם, והפעלתו מבוצעת לרוב על ידי אנשי מקצוע בתוך מטעים. הוא נייד, זמין ונגיש אך כוחו מוגבל ביחס לכלי רכב אחרים.

ב. כלי קטן לגידולי שדה – הכלי הזה מוצע בטווח של 100-150 כ"ס, והוא מתאים לשטחי ירקות בינוניים של כמה מאות דונמים. הוא בעל יכולת הרמה של שני טון, ואפשר למצוא אותו גם במושבים וכפרים.

ג. כלי גדול לגידולי שדה – טרקור עם מנוע של מעל 150 כ"ס, מתאים לעיבוד שדה של אלפי דונמים ואידיאלי עבור גידולים כמו חיטה, כותנה ועוד. כלי זה בעל יכולת הרמה מרשימה של עשרה טון, כאשר בכלים גדולים במיוחד ישנם מנועי ענק עם 550 כ"ס ומעלה.

הוצאת רישיון

אפשר לנהוג על כל סוגי הטרקטורים בישראל עם רישיון בדרגה 1. הגיל המינימאלי למבחן עיוני עבור רישיון כזה הוא 15.5, הגיל המינימאלי למבחן מעשי הוא 16, והגיל המינימאלי ללימוד הוא 15. את הרישיון אפשר לקבל מגיל 16 ומעלה.

בעל רישיון בדרגה 1 יכול לנהוג על סוגי רכב 1T, 2T, 3T או OT. התנאים הם קורס עיוני ומבחן מעשי, 6 שיעורי נהיגה של 40 דקות לפחות לבעלי רישיון נהיגה, ו-8 שיעורי נהיגה של 40 דקות לפחות למי שאין לו רישיון. תנאים נוספים הם הגשת בקשה לרישיון נהיגה חדש בצירוף תמונה, חתימה ואישור של רופא משפחה.

כפי שניתן לראות, טווח השימושים של טרקטורים רחב הרבה יותר מכפי שנהוג לחשוב. זהו כלי רכב מרכזי בקטגוריה של צמ"ה, וניתן לחבר אליו כלים חקלאיים רבים, כגון:

–          מחרשה

–          מקלטרת

–          דיסקוס

–          מדשנת

–          מערג

–          משתת

לסיכום, לא מדובר רק על כלי רכב חזק ועוצמתי, אלא על ציוד המאפשר ביצוע של עבודות עפר קטנות או גדולות, שינוע ציוד, חפירות ועוד.

Posted in כלי צמ"ה.